OpdePlof.nl

Francais Deutsch English
disclaimer contact stats
Tour: 18-10-2008 - Luxemburg

Luxemburg(L) - 18 okt 2008 - 700km

11:30-23:30: Dit wordt ongetwijfeld het meest vage verhaal tot nu toe. Dat is ook niet zo heel erg vreemd, want de vorigen waren ook niet zo bar interessant. De bestemming voor vandaag is Luxemburg. Voor vertrek heb ik nog even naar mijn verlichting lopen staren, maar gelukkig deed alles het. Vervolgens ben ik over de A2/E25 richting Maastricht vertrokken waar ik een politie-controle tegenkwam. Ondanks vergeefse pogingen wilden ze mij niet controleren. Daarna ben ik iets ten zuiden van Maastricht de grens overgegaan richting Luik. Waarschijnlijk heb ik de foto hiernaast genomen op de grensovergang. En nee... dat zwarte dupke is niet van mij.

Bij Luik hield ik iets te lang de richting Luik aan, waardoor ik uiteindelijk midden in Luik aankwam. Ik heb even in Luik rondgeknord, totdat ik een doodlopende straat inreed. Ik maakte linksomkeer en stopte even om mijn navigatie in te schakelen in de hoop vlug uit de bewoonde wereld te raken. Nu weet ik van de vorige tour dat je bij een pauze belgen met vreemde eigenschappen tegen kunt komen. Dat was ook nu het geval. Terwijl ik TomTom opstart, zie ik in mijn linkerspiegel een man met een camera(foto-toestel) op een statief aan komen lopen. Ik had oordopjes met luide muziek in, dus toen die man mij aansprak hoorde ik niet wat hij zei. Dus ik doe een uiterste poging wat franse woordjes te brabbelen: 'Un moment, s'il vous plaît'. Terwijl ik mijn herrie afzet en mijn hoofd ontdoe van een helm en oordopjes, loopt die man naar de voorkant van mijn motor en vervolgens naar de achterkant van mijn motor. Ik was klaar om met die man te communiceren, maar die dude was 'm intussen gepeerd.

Nu doen er twee geruchten de ronde over dit voorval. De eerste: die dude wou wat zeggen/vragen, maar keek op mijn nummerplaat, zag dat ik Nederlands ben en peerde 'm. De tweede: die dude was ook Nederlands, denkt 'heej, een landgenoot', spreekt mij aan, krijgt een frans antwoord en peert 'm vlug. Welke van de twee het ook moge wezen, ik taaide 'm af richting Luxemburg.

Ergens tussen Luik en Luxemburg rij ik een parkeerplaats op om even wat te pauzeren. Blijkbaar had iemand de wouten ingelicht over mijn komst, want de parkeerplaats was afgezet door de politie met auto's, busjes en mannetjes in kogelvrije vesten. Waarschijnlijk zag ik er van dichtbij toch niet zo angstaanjagend uit en dus besloten ze om mij door te laten. De rest van de reis richting Luxemburg was een beetje saai, behalve dat er nog een caravan zonder onderstel op een vrachtwagen geladen werd. De rest zal vast ook ergens gelegen hebben, maar door de hoge scheiding tussen de rijbanen kon ik de overkant niet goed zien.

In Luxemburg aangekomen gooide ik de tank weer vol. Een liter Euro95/Eurosuper kost daar maar € 1,10. Dus kocht ik meteen wat chips om toch evenveel geld kwijt te zijn. Bij het afrekenen probeerde ik met wat Frans gebrabbel als 'Oui, numero deux' en 'merci' nog wat indruk te maken. Mijn frans faalde toen ze vroeg: 'emblabla?'. Als een konijn dat in de koplampen van een auto keek, stond ik daar voor me uit te gapen. Toen ze zwaaide met zo'n inpak-zak, begon er een lampje te branden en deelde ik met 'non' mede dat het niet ingepakt hoefde te worden. Onder het genot van een mooi uitzicht achter een slagboom nuttigde ik de chips die ik zojuist episch gefaald gekocht had.

Op de terugweg in België is niets boeiends gebeurd. Dit veranderde meteen toen ik de Nederlandse grens overging. Het was inmiddels donker. Totaan de grens was de weg verlicht. In Nederland is de weg vlak na de grens niet verlicht en bij de grensovergang leek ik dan ook wel een zwart gat in te rijden. Na een paar meter vroeg ik me af of mijn lamp het überhaupt wel deed en dus stopte ik op de vluchtstrook om dat te controleren. Wondere wereld: geen verlichting, terwijl ik dat bij vertrek nog gecontroleerd had. Omdat de vluchtstrook ook geen ideale plek is om stil te staan, ben ik toch maar doorgereden naar het volgende tank-station en parkeerde mijn motor daar naast een frans stel in een auto.

Na wat hulptroepen met een schroevendraaier en een lamp ingeschakeld te hebben, begon ik in afwachting van hun komst aan het restant van mijn Luxemburgse chips te knabbelen. De vrouwelijke helft van het franse stel stapt jankend uit en gaat net als ik op de stoep zitten. Die dude probeerde haar nog wat te troosten, maar dat lukte niet echt. Na eerst enkele seconden voor me uit te staren en chips te knabbelen vroeg ik me af wat er aan de hand was.

Bleek dat ze net gebeukt waren door een andere auto. Naja... ik wist ook niet wat ik er mee aan moest, dus knabbelde ik maar weer wat chips op. Terwijl ik daar zit te kanen, komt er een auto tegen het verkeer in op ons afgereden. Met piepende banden stopt hij net voor ons, wisselde wat woorden met die franse dude en naaide er weer uit. Even later vertrok die franse dude met z'n babe. Terwijl ik daar sta, zie ik tussen de vrachtwagens twee personenauto staan die telkens groot licht opzetten als er een auto net voorbij is. Bij sommigen peerden ze 'm er achteraan. Sterk de indruk gekregen dat dit iets was dat niet helemaal pluis was, ging ik bij het tankstation naar binnen om wat koffie tot me te nemen. Hier bleek dat franse stel ook naartoe te zijn gegaan. Eindelijk kwam de politie en gingen ze met z'n allen naar Maastricht. Toen de hulptroepen gearriveerd waren, vervingen we de lamp en kon de weg naar huis vervolgd worden.

- Sanke

Terug

Alle foto's van deze tour:

Terug

myspace visitor tracker