OpdePlof.nl

Francais Deutsch English
disclaimer contact stats
Tour: 02-08-2009 t/m 06-08-2009 - Normandë

Normandië dag 2 - 03-08-2009 - 122 km

Dag: 0 1 2 3 4 5

Utah Beach en Sainte-Mère-Église.

Gisteren hadden we na aankomst niet veel zin en energie om nog ergens heen te gaan. Dus vandaag was de eerste dag waarop we wat van de omgeving zouden gaan zien. Onze camping La Gallouette lag vrijwel aan Utah Beach, dus besloten we hier langsaf te rijden. Van deze rit heb ik wat filmpjes gemaakt vanaf de motor. Onderweg kwamen we enkele bunkers tegen. Ze zagen er van de buitenkant goed uit, maar binnenin lagen overal bierflesjes en andere rommel. Zoveel zelfs dat je er niet omheen kon lopen. Er lag een tapijtje rommel. Van deze bunker heb ik ook een filmpje gemaakt terwijl je er naar binnen loopt. Je krijgt zo een beter beeld van de bunker. Let op : Het kan zijn dat er een balkje bovenin komt dat je eerst toestemming moet geven het filmpje af te spelen.

Allereerst een filmpje terwijl we met de plof Utah Beach afknorren.

Hier is nog een filmpje terwijl we over Utah Beach knorren. Omdat de pagina anders te lang moet laden is deze niet direct afspeelbaar, maar moet je het eerst downloaden door er op te klikken.

KLIK: Filmpje Utah Beach

Op ongeveer de helft van dit filpje rij ik langs een bunker (waar ik die vreemde knik maak). Deze bunker ben ik ingeweest en daar heb ik ook filmpjes van gemaakt. Die vind je hier onder.

Een bunker op Utah Beach

De bunker had ook nog een verdieping lager, dat filmpje kun je via de link hieronder bekijken.

KLIK: Filmpje Utah Beach Bunker

Na een stuk Utah Beach afgereden te zijn, kwamen we bij een monument ter ere van Generaal Leclerc. Hier stonden ook wat oude voertuigen weg te rotten en lagen nog wat bunkers overspoeld door zand. Zonde dat niemand dat verzorgt.

Hierna zijn we verder gereden naar Sainte-Mère-Église. Dit stadje was een van de eerste dat bevrijd werd door de geallieerden, omdat ze verwachtten dat de duitsers dit stadje zouden gebruiken voor een tegenaanval na de landing op Utah Beach. Sainte-Mère-Église ligt aan de N13 en was daarom van groot belang. In de vroege ochtend van 6 juni 1944 bevrijdde de U.S. 82nd Airborne en de U.S. 101st Airborne in Operation Boston deze stad. Aan het plein ligt nog steeds een Airborne museum. We zijn hier niet naar binnen geweest. Een ander overblijfsel van de Tweede Wereldoorlog is de parachutist aan de kerk, John Steele. Hij zou samen met de 82nd Airborne ten westen van Sainte-Mère-Église gedropt worden, maar een aantal van hen werden per ongeluk midden in het centrum gedropped. Veel van hen sneuvelden, maar John Steele bleef hangen aan de kerk en hield zich dood. Hij werd later wel gevangen genomen, maar ontsnapte en hergroepeerde met zijn maten. Hij kreeg een Bronze Star en een Purple Heart.

Let op: Dit is een meerdaagse tour. Voor de overige dagen kun je hierlangs op de gewenste dag klikken. Door de filmpjes kan het even duren voordat de pagina geladen is!

Dag: 0 1 2 3 4 5

Terug

Alle foto's van deze tour:

Terug

myspace visitor tracker