OpdePlof.nl

Francais Deutsch English
disclaimer contact stats

Doel - 17-04-2010

Vlak boven Antwerpen ligt een plaatsje dat Doel heet. Doel zou volgens plannen van de jaren '60 al verdwijnen door de uitbreiding van de haven van Antwerpen. Echter, dit is tot op de dag van vandaag nog niet gerealiseerd. Er wonen niet veel mensen meer. Het is een grotendeels verlaten dorp, maar als een dorp zo hardnekkig blijft bestaan, is het zeker de moeite waard om eens te bezoeken. Dus dat heb ik gedaan. Rond 11 uur 's ochtends starte ik de plof en ging opweg. Om 12:15 uur hield ik de eerste pauze en kookte wat water voor de koffie. Tegenover mij kreeg een Spanjaard met een vrachtwagen honger en die besloot zijn groenten te gaan wassen, te koken en een maaltijd te nuttigen. Ik vond het tijd om weer verder te gaan, dus ik plofte weer eens aan.

Vlak na 13:00 uur reed ik Doel binnen. Het dorp zag er ontzettend verlaten uit. Veel huizen zijn vervallen en worden niet meer bewoond. Hier en daar vind je nog een bewoner die er nog steeds woont en er liepen nog wat andere toeristen rond die foto's maakten. Gebouwen die vroeger winkels zijn geweest staan er nu met kapotte ruiten bij, en veelal zonder deur. Aan de rand van Doel ligt een dijkje. De ene kant van de dijk kijkt uit over groene natuur, aan de andere kant staan een stel opgestapelde stenen die ooit iemands huis waren. Enkele bezienswaardigheden van Doel zijn een molen en de kerncentrale die er in de buurt staan, maar het meest indrukwekkende is toch wel het leegstaande dorp zelf.

De exacte geschiedenis van het dorp is mij niet bekend, maar in het dorp is te zien dat niet iedereen zich gemakkelijk gewonnen heeft gegeven. Op muren staan protest-teksten geschreven en enkele bewoners hebben van hun tuin een tentoonstelling gemaakt over de cultuur die er verloren zou gaan. Op verschillende plaatsen in het dorp is de slogan te vinden "Doel moet blijven 2020". Hoewel er eind 2009 slechts 49 huizen bewoond werden, mogen huurders niet langer hun huis uitgezet worden en er is zelfs een sloopverbod opgelegd door de rechter, omdat het officieel nog steeds een woongebied is. Tsja, daar zit je dan met een leeg dorp dat niet gesloopt mag worden...

- Sanke

Terug

Alle foto's van deze tour:

Terug

myspace visitor tracker