OpdePlof.nl

Francais Deutsch English
disclaimer contact stats
Zon navigatie - Navigatie d.m.v. de zon

Zon Navigatie - Navigatie d.m.v. de zon

In dit artikel wordt geschreven alsof de zon om de aarde draait. In werkelijkheid draait de aarde juist om de zon, maar dat maakt voor de uitleg van de werking van zon navigatie niet uit.

Navigatie d.m.v. de zon is gebaseerd op een vrij eenvoudig principe. Gebruikmakend van een horloge is vrij nauwkeurig het zuiden (en dus ook andere richtingen) te bepalen. De zon komt in het oosten op en gaat in het westen onder. Precies daartussen staat de zon op het hoogste punt. Gedurende deze periode blijft de zon ten zuiden van onze locatie staan. Wanneer we de richtingen (Noord, Oost, Zuid, West) analoog aan de wijzers van de klok willen laten zijn, maken we in eerste instantie de aanname dat de zon om 6:00 uur opkomt (in het oosten) en om 18:00 uur onder gaat (in het westen) en om 12:00 uur (precies tussen zonsopkomst en -ondergang) op zijn hoogste punt staat.

In de afbeelding hiernaast kun je de analogie tussen de 'zonsverplaatsing' en de wijzers van de klok al zien opkomen. De zon is de kleine wijzer van de klok.

De navigatie wordt als volgt gebruikt:
-Laat de kleine wijzer naar de zon wijzen.
-Het midden van 12:00 uur en de kleine wijzer is het zuiden.
-Aan de hand van het zuiden kunnen ook het westen, noorden en oosten bepaald worden, respectievelijk 3, 6 en 9 uur later dan het punt van het zuiden.

De bovenste afbeelding links geeft bijvoorbeeld de navigatie aan voor 12:00 uur 's middags. In dit geval is het vrij triviaal dat deze manier werkt, aangezien de aanname was dat de zon om 12:00 uur op het hoogste punt staat en zich dan ten zuiden van onze locatie bevindt.

De onderste afbeelding is het iets ingewikkeldere, maar bruikbaardere voorbeeld voor navigatie om 8:00 uur. N.B.: 's ochtends, want om 18:00 uur ging de zon onder en daarna is dus niet meer te navigeren d.m.v. de zon. Het horloge wordt zo gehouden dat de kleine wijzer naar de zon wijst. Het zuiden ligt dan in het midden tussen 8 en 12, dus op 10. Het westen, noorden en oosten liggen op 3,6 en 9 uur later, dus op respectievelijk 1, 4 en 7 uur.

Deze navigatie gaat ervanuit dat het zuiden elk uur 'een half uur opschuift'. Dit komt doordat de zon om 6:00 uur opkomt, om 18:00 uur ondergaat en dus in totaal 12 uur op is, wat precies gelijk is aan een hele cirkel van het horloge. Echter, de zon heeft maar een halve cirkel afgelegd. 's Nachts maakt hij de andere halve cirkel.

Deze manier van navigeren heeft wat mankementen. Zo gaat de zon niet elke dag om 6:00 uur op, niet elke dag om 18:00 onder en staat de zon niet om 12:00 uur op zijn hoogste punt precies in het zuiden. Daarnaast is ook de winter- of zomertijd van effect op de stand van de zon op een bepaalde tijd. Echter biedt deze methode in het algemeen een prima manier om ongeveer de juiste richting te gaan.

- Sanke

Terug

myspace visitor tracker